Blomkålsgratin

Blomkålsgratin

  • 300 g blomkål i små buketter
  • 1⁄2 litervand
  • 1⁄2 tsk groft salt
  • 150 g kogt, røget skinke i tern
  • 90 g hvedemel (ca. 1 1⁄2 dl)
  • 3 dl mælk
  • 10 g smør
  • 4 æggeblommer
  • 3⁄4 tsk groft salt
  • friskkværnet peber
  • 4 æggehvider
  • 1 1⁄2 spsk rasp

Kom blomkålsbuketterne i kogende vand tilsat salt og kog dem i ca. 4 min. Hæld blomkålen til afdrypning i en sigte.

Kom mel og 1½ dl af mælken i en tykbundet gryde. Pisk det til en jævning. Tilsæt resten af mælken og smør og bring det i kog under piskning. Kog blandingen godt igennem. Tag gryden af varmen og lad dejen køle lidt af. Rør æggeblommerne i én ad gangen. Rør godt ind imellem. Tilsæt salt, peber, skinke/peberfrugt og blomkålsbuketter. Pisk hviderne meget stive, og vend halvdelen i dejen med en dejskraber. Fold til sidst resten af hviderne forsigtigt i. Hæld dejen i et smurt, raspdrysset gratinfad (ca. 2 liter). Bag gratinen midt i ovnen ca. 1 time ved 175°. Server straks.

Tips!

Prøv i stedet for skinke med soltørrede tomater, peberfrugt, timian og parmesan.

Lav en broccoligratin – brug letdampet broccoli istedet for blomkål – broccoli skal dog koge mindre end blomkål ca. 1½-2 min eller bare overhældes med kogt vand og stå nogle minutter.