- 300 g blomkål i små buketter
- 1⁄2 litervand
- 1⁄2 tsk groft salt
- 150 g kogt, røget skinke i tern
- 90 g hvedemel (ca. 1 1⁄2 dl)
- 3 dl mælk
- 10 g smør
- 4 æggeblommer
- 3⁄4 tsk groft salt
- friskkværnet peber
- 4 æggehvider
- 1 1⁄2 spsk rasp
–
Kom blomkålsbuketterne i kogende vand tilsat salt og kog dem i ca. 4 min. Hæld blomkålen til afdrypning i en sigte.
Kom mel og 1½ dl af mælken i en tykbundet gryde. Pisk det til en jævning. Tilsæt resten af mælken og smør og bring det i kog under piskning. Kog blandingen godt igennem. Tag gryden af varmen og lad dejen køle lidt af. Rør æggeblommerne i én ad gangen. Rør godt ind imellem. Tilsæt salt, peber, skinke/peberfrugt og blomkålsbuketter. Pisk hviderne meget stive, og vend halvdelen i dejen med en dejskraber. Fold til sidst resten af hviderne forsigtigt i. Hæld dejen i et smurt, raspdrysset gratinfad (ca. 2 liter). Bag gratinen midt i ovnen ca. 1 time ved 175°. Server straks.
Tips!
Prøv i stedet for skinke med soltørrede tomater, peberfrugt, timian og parmesan.
Lav en broccoligratin – brug letdampet broccoli istedet for blomkål – broccoli skal dog koge mindre end blomkål ca. 1½-2 min eller bare overhældes med kogt vand og stå nogle minutter.