12-14 stk.
- 5 dl lunt vand
- 5 g gær
- 1 spsk. honning
- 125 g Fuldkornsdurummel
- 125 g Fuldkornshvedemel
- 350 g Manitoba hvedemel
- 2 spsk. olivenolie (kan udelades)
- 1½ g salt
Kom vand, gær og honning i en skål. Rør til gæren er opløst. Tilsæt de resterende ingredienser og rør i dejen til den er samlet og der ikke er tørt mel tilbage.
–
Hævning på 2 måder:
Dæk skålen med husholdningsfilm eller et tætsluttende låg. Lad den stå ca. en time ude. Sæt den i køleskabet natten over. Tag den ud, når du tænder ovnen.
Du kan også lade dejen hæve på køkkenbordet i 8-12 timer. Sæt skålen med dej i køleskabet, når du tænder ovnen. Så er dejen ikke helt så levende, når du skal have den ud på bordet.
–
Sæt bagestålet i ovnen. Tænd ovnen på 250 grader alm. ovn og lad den varme op i 45-60 minutter. Sæt en lille bradepande i bunden af ovnen
Hæld kogende vand i bradepanden nederst i ovnen. Form dejen med to våde skeer (se evt. https://www.cathrinebrandt.dk/de-bedste-og-nemmeste-koldhaevede-boller/ ). Kom bollerne på en pizzaspade beklædt med bagepapir. Før bollerne på bagepapiret ind på det varme bagestål. Luk ovnen, så dampen bliver inde i ovnrummet.
Bag bollerne i 5-8 minutter med damp på 220 grader. Tag pladen med vand ud, skru temperaturen op til 250 grader og bag bollerne i yderligere ca. 10 minutter, til de er godt gyldne. Lad dem afkøle på en rist og nyd.
Tip: Morgenstykkerne er fryseegnede.