Fuldkornsflutes på Bagestål

3-4 stk.

(115g Fuldkornsspeltmel, 150g Manitoba, 400g Hvid hvede)

  • 4 dl lunkent vand (28°)
  • 25 g gær
  • 2 spsk citronsaft
  • 1 spsk honning
  • 1 tsk groft salt
  • 2 spsk smagsneutral olie, fx rapsolie
  • 115 g Fuldkornsspeltmel
  • 450 g Hvid Hvede fuldkornsmel

Smuldr og rør gæren ud i det lunkne vand. Tilsæt honning. Bland fuldkornshvedemel og salt, før du hælder det i væsken og rører rundt. Tilsæt olien og halvdelen af det hvide fuldkornshvedemel og ælt det ind, før du tilsætter resten af melet.

Ælt dejen godt i 12-15 minutter, til den er blød, smidig og slipper skålens sider. Dæk skålen til med en opklippet frysepose, fastgjort med en elastik, og stil dejen til hævning et lunt sted i 45 minutter, til den har nået dobbelt størrelse.

Skrab dejen ud på et let meldrysset bord, og ælt den kort igennem. Del dejen i fire lige store dele, som du triller til kugler. Læg et rent viskestykke med et stykke bagepapir henover. Fold evt. papiret i fire, så du ved, hvor dine flutes skal ligge for at ligge med samme afstand.

I samme rækkefølge, som du trillede dejen, trækker du nu i den, så den bliver aflang. Læg den på bordet og fold den ene langside ind til midten af dejen. Træk den anden langside henover helt ud til dejens kant, og tryk samlingen sammen med fingerspidserne.

Rul dejen til den færdige længde på et let meldrysset bord, så dejen ikke hænger i. Læg dine flutes på bagepapiret på viskestykket, og træk bagepapir og viskestykke op imellem, så dejen støttes. Dæk til med viskestykket.

Lad dine fuldkornsflutes hæve i 30 minutter, mens du varmer ovn og bagestål (i nederste tredjedel af ovnen) op til 240° (alm. ovn, ikke varmluft). Lad også fx en støbejernstallerken varme op sammen med, i bunden af ovnen.

Når dine flutes er færdighævede, snitter du lange, dybe, skrå snit med en skarp kniv, mens du støtter dejen med den anden hånd.

Lad bagepapiret (uden viskestykket) glide ind på bagestålet. Hæld ½ dl vand i fadet i bunden af ovnen og luk straks lågen. Bag dine grovflutes i 13-15 minutter. Åbn kort lågen efter halvdelen af bagetiden, så dampen kan slippe ud.

Flutes afkøles på en rist med et tørt viskestykke over, hvis du ikke skal bruge dem med det samme.